Historie

Algemeen

Harmonicagroep ACINOM bestaat uit een groep enthousiaste mensen die houden van harmonicamuziek. Hun doel is samen een mooi stukje muziek maken waar ze zelf plezier aan beleven en waarmee ze anderen een groot plezier kunnen doen.
De repetitieavond op maandag is voor iedereen een ontspanningsavond. Er heerst een kameraadschappelijke sfeer.  De groep studeert nieuwe nummers in en bereidt zich voor op  uitvoeringen en optredens.

Ontstaan

In het voorjaar van 1989 gaf Frans te Brake de aanzet voor de oprichting van een trekharmonicagroep in Lichtenvoorde. Hij plaatste een oproep in de krant. Op dit artikel reageerden 3 personen en zo was de oprichting op 20 februari 1989 een feit.
De eerste repetities werden gehouden bij Frans in de huiskamer. Deze bleek al snel te klein en er werd uitgeweken naar Het Dorpshuis in Harreveld. Na een half jaar was de groep uitgebreid naar 12 personen, waarover Frans de leiding had.
In 1990 vond de groep het tijd worden om onder een naam op te treden. De naam “ACINOM” werd met meerderheid van stemmen gekozen. (Van achter naar voren gelezen staat er “MONICA”). Bij een naam hoort uniformkleding dus in datzelfde jaar stak de groep zich in zwarte broek, witte blouse en rood vest.
De groep bleef groeien waardoor ook de repetitieruimte in Harreveld te klein werd. Vanaf 11 maart 1991 kon de groep terecht in “Den Diek” te Lichtenvoorde, waar nu nog steeds gerepeteerd wordt.

Leiding

In 1992 gaf Frans te kennen, dat hij het leiderschap graag over wilde dragen. Jan Wopereis was bereid om deze taak over te nemen. Na een paar jaar gaf Jan aan graag ondersteuning hiervoor te willen. Joop Schreurs bood hiervoor zijn talenten aan.
Na het vertrek van Joop in augutus 2004 hebben Jan Wopereis en Wim Konings samen de leiding op zich genomen.
Door het onverwachte overlijden van Jan Wopereis in 2013 heeft Wim nu alleen de leiding met steun vanuit de muziekcommissie.
De muziek commissie bestaat nu uit Betty van der Stam,  en Clemens Meuwszen. Gezamenlijk zoeken zij de muziek stukken uit en bewerken deze voor de Hohner en de Steirische harmonica.

Notatiesysteem

In de eerste jaren van het bestaan van Acinom werd er gespeeld vanaf op papier gezette cijfers die aangaven welke knoppen je moet gebruiken. Helaas was dit niet voldoende om samen precies dezelfde muziek te spelen, daardoor werd er overgegaan naar notenbeeld. Aangezien er geen eensluidend notenschrift is voor trekharmonica, ontwikkelde de groep een eigen systeem van traditioneel muziekschrift met daarboven tekens voor duwen en trekken.

Harmonica’s

Het merk Hohner werd in die beginjaren gezien als het instrument om muziek te maken. Iedereen had een tweerijer. Met het notatiesysteem kwam de behoefte aan drierijige harmonica’s. Langzaam ruilden de leden hun “kleine” harmonica in voor een grotere, als het even kon natuurlijk een Hohner. Maar in de loop der jaren kwam er binnen de groep belangstelling voor andere merken, vooral voor de Steirische Harmonica.
Dat betekende andere grepen aanleren, maar ook dat er als het ware tweestemmig in de groep gespeeld kon worden. Zo zette de muziekcommissie het laatste jaar een paar nummers op papier, apart geschreven voor de 2 types harmonica’s. Samen spelend geeft dit een mooie, volle melodie.
Nu telt de groep een mix aan verschillende merken en typen harmonica’s.
(zie foto)

wp085d652b_05_06
Reperetoire

Hoewel harmonicamuziek van oudsher in verband gebracht wordt met gezellige “inhaakliedjes”, met name de walsmuziek, kan er op een harmonica ook heel goed andere muziek gespeeld worden.
Acinom speelt behalve walsen ook foxtrots, polka’s en Engelse walsen. Naast het spelen van de oude traditionele liedjes is er ook ruimte voor wat eigentijdser muziek en muziek uit Duitsland en Oostenrijk.

Repetities

Elke maandag repeteert Acinom in Den Diek in Lichtenvoorde. Het eerste gedeelte van de oefenavond is bedoeld om nieuwe stukken in te studeren en liedjes welke niet regelmatig gespeeld worden weer op te halen.
Ook huiswerk hoort daarbij! Zo wordt een nieuw nummer systematisch in stukken aangeleerd, waardoor een nieuw nummer vrij snel in het repertoire opgenomen kan worden.
Het laatste uur is de zgn. “vrije ronde”. Elk lid komt met zijn/haar keuze lied aan de beurt en moet dan ook zelf aftellen om het nummer tegelijk te laten beginnen. Staat de groep vlak voor een speciale uitvoering, dan wordt het daarvoor uitgekozen programma meerdere keren doorgenomen.

Nieuwe leden

Nieuwe leden zijn bij Acinom altijd welkom. Maar omdat de groep een repertoire van ruim 70 nummers heeft opgebouwd en daarnaast van papier speelt, kan een nieuw lid niet meteen meespelen. Deze wordt eerst een aantal maanden “opgeleid” door een 4-tal spelers uit de groep bij hen thuis. Als de “aspirant-leden” zo’n 15 tot 20 nummers kennen, komen ze op de repetitie. De eerste ervaring is dat het spelen in een grote groep toch heel wat anders is dan met zijn tweeën. Vooral het tempo ligt dan meestal nog te hoog. Gelukkig went dit snel en na een tijdje lukt het om met de groep mee te spelen.

Uitvoeringen

Acinom gaat gemiddeld 25 keer per jaar op pad om te spelen. De meeste optredens vinden plaats in zorgcentra voor ouderen, maar er wordt ook gespeeld op verjaardagen, jubilea, braderieën en hamonicadagen.
Afhankelijk van de activiteit speelt de groep in een bezetting van 2 tot 12 personen.
Het bijzondere van de groep is, dat zij optreden zonder ondersteuning van een drummer. Vooral de oudere luisteraar/toeschouwer is hier blij mee. Acinom heeft wel een geluidsinstallatie voor grote optredens, maar maakt daar in zorgcentra geen gebruik van. De liedjes spelen met eigen bas begeleiding vereist veel oefening,  maar geeft ook veel voldoening als het beheerst wordt.